به گزارش شهرآرانیوز؛ بیمارستان اسمورسمدار خیابان قرنی از پررفتوآمدترین مراکز درمانی تخصصی دولتی شهر مشهد است که به گفته مراجعهکنندگانش، باوجود ارائه برخی خدمات ارزان، با معضلاتی دستبهگریبان است؛ مسائلی که بیشتر مراکز درمانی شهر به آن مبتلا هستند. معضلاتی نظیر نوبتگیری سخت الکترونیکی و تلفنی بیماران به ویژه بیماران شهرستانی تا نبود جایپارک برای خودرو بیماران یا همراهانشان و باقی مسائل.
همین موارد صدای مردم شهرآرا را در نیمروز بهاری به این محل میکشاند تا از نزدیک شاهد نحوه خدماتدهی این مرکز درمانی به بیماران باشد.
«نوبتدهی اینترنتی به نظر سرکاری است! باید ساعتها پای تلفن یا در سایت نوبتدهی این بیمارستان باشی تا بتوانی از پزشک موردنظر نوبت بگیری.» این اظهارات کامران کوهکن یکی از بیماران بیمارستان خاتمالانبیا(ص) است. میگوید آب مروارید پای او را به این مرکز درمانی کشانده است.
او دراینباره میگوید: خدمات این بیمارستان با وجود تخصصی بودن بسیار ارزان و مناسب است به همین دلیل برای درمان به این بیمارستان مراجعه کرده است. این شرایط سبب شده جمعیتی زیاد از راه دور و نزدیک به این بیمارستان مراجعه کنند. مشکل غالب مردم و بیمارانی که به این بیمارستان مراجعه میکنند زمان انتظار طولانی و علافی برای گرفتن خدمات پزشکی است.
همراه یکی از بیماران میگوید: بیمارستان به این بزرگی نباید جای پارک درست و حسابی داشته باشد. بیشتر از چند بار حوالی بیمارستان و خیابانهای اطراف آن را دور زدم تا جای پارک پیدا کنم، اما در این خیابان شلوغ یک جای پارک نیست.
او در ادامه میگوید:خدا را شکر من همراه همسرم بودم تا ماشین را بعد از کلی چرخ زدن در خیابان یک گوشه پارک کنم، اما اغلب بیماران که همراه ندارند و از طرفی مشکل بینایی دارند برایشان مشکل ایجاد میشود به همین دلیل گاهی تصادفات زیادی در این محدوده رخ میدهد. ماه قبل که برای معاینه اول همسرم به این بیمارستان آمده بودیم یکی از بیماران که خودش رانندگی میکرد تصادف کرده بود. ترافیک اینجا و نبود پارکینگ دستبهدست هم داده تا مشکلات مراجعهکنندگان به بیمارستان خاتمالانبیا (ص) چند برابر شود.
او در ادامه به پارکینگ کوچک کنار بیمارستان اشاره دارد و میگوید: گویا این پارکینگ را بهتازگی راه انداختهاند، اما ظرفیت۲۰ ماشین بیشتر ندارد و همان اول صبح ظرفیت آن تکمیل میشود.
در قسمت کلینیک ویژه این مرکز با زن میانسالی همکلام میشوم که مشکلات شبکیه چشم دارد. اظهارات او شنیدنی است. میگوید: برای بخشهای مختلف چشم و بیماریهایش کلینیک ویژه تعریف شده و این اقدام بسیار خوب است، اما پزشکانی که در نوبت صبح ویزیت میکنند با پزشکانی که در شیفت عصر، بیماران را میبینند بسیار متفاوت هستند.
کریمی در توضیح بیشتر این نکته میگوید: پزشکان صبح تجربه کافی ندارند و بیشتر با معاینه بیماران، مهارت کسب میکنند، اما در بین پزشکان شیفت عصر، پزشکان صاحبنام شهر در حوزه چشم نیز حضور دارند. این تبعیض خوب نیست و کاش در هر دو شیفت حداقل یک یا دو پزشک حاذق باشند. او در ادامه بیان میکند: من حتی این مسئله را از مسئولان بیمارستان پرسیدم و با این پاسخ روبهرو شدم که اینجا هم زمان که یک مجموعه درمانی است، مرکزی آموزشی نیز هست، اما همانطور که گفتم، پیشنهادم این است که در هر دو شیفت، از هر دو نوع پزشک متبحر و تازه کار بهکارگیری شود.
خانمی دختر خردسالش را در آغوش کشیده و گوشهای از اورژانس بیمارستان نشسته است. او در پاسخ به این پرسش که از خدمات این بیمارستان رضایت دارید، میگوید: نوبت گرفتن چه حضوری و چه غیرحضوری، خیلی سخت است. گرچه انصافا در مقایسه با گذشته خیلی بهتر شده است، اما باز هم میشود این نحوه نوبتدهی کم دردسرتر شود.
جوادزاده از تجربه نوبت گرفتن برای مادر سالخوردهاش میگوید: در کمتر از یک دقیقه نوبتگیری از پزشک مورد نظر برای معاینه مادرم پر شد. درست است بیمار زیاد است، اما نوبتگیری را راحت و پیشرفته کنند تا نوبت به همه برسد.
او موضوع دیگری را به میان میآورد: در برخی بخشها، بوی نامطبوعی در محیط بیمارستان به مشام میرسد.
این مسئله را بیمار دیگری که کنار او نشسته تأیید میکند و در ادامه میگوید: در این بیمارستان بیماریهای عفونی یا خاص وجود ندارد. احتمالا تهویه بیمارستان مناسب نیست. البته فضای بیمارستان در ظاهر تمیز است.
در حیاط بیمارستان بانوی گرگانی از تجربهای که همسر بیمارش پشت سر گذاشته میگوید: همسرم دچار بیماری چشمی مادرزادی است. با این شرایط به این بیمارستان آمدوشد زیادی دارد. یکبار من همراه او نبودم. برای درمان چند قطره داخل چشم او ریخته شد و در ادامه او را همانطور به حال خود رها کردند.
او توضیح میدهد: به طور حتم قطرهها برای درمان او بوده که کادر درمان در چشم او ریختهاند، اما باید به او و دیگر بیماران این هشدار را میدادند که با آن وضعیت رانندگی نکنند و حتما فردی آنها را همراهی کند. همسرم بیتوجه به این موضوع پشت فرمان نشسته و این مشکل سبب تصادف شدیدش شده، خدا بسیار رحم کرده و خطر از بیخ گوشش گذشته که جان سالم از مهلکه به در برده است. از آن تاریخ به بعد نگذاشتهام او تنها راهی بیمارستان شود.
بانوی سبزواری به همراه پسرش در بخش درمانگاه روی صندلی نشسته است. شوهرش بر اثر پارگی شبکیه با فوریت جراحی شده است. میگوید: بنا به اورژانسی بودن وضعیت چشم شوهرم، او را برای جراحی آماده کردند.
او در ادامه بیان میکند: خدمات بیمارستان خوب است و رسیدگی نیز میشود، اما فقط بیمه پایه را قبول میکنند و برای بیمه تکمیلی، باید از جیب هزینه کنیم. در واقع فاکتور میدهند و باید بعد پشت سر گذاشتن مراحل اداری و پس از گذشت زمانی هزینه جراحی را با کسورات زیاد دریافت کنیم. پیشنهادم این هست که بیمارستان خاتم الانبیا (ص) با بیمههای تکمیلی قرارداد ببندد تا دعای بیمار پشت سرشان باشد.
***
مدیر مرکز آموزشی درمانی پژوهشی خاتم الانبیا (ص) به مطالبات مردمی و دغدغههای بیماران پاسخ میدهد
نبود جای پارک، مخاطرات احتمالی پس از درمان، نوبت دهیهای طولانی، نبود عدالت در توزیع پزشک متخصص در کلینیکها در دو شیفت صبح و عصر و ... محورهای مهم نقدهای مردمی از بیمارستان خاتمالانبیا (ص) بود که در بازدید سرزده مطرح شد. خدمات تخصصی با قیمت مناسب، اما نکته شاخص و مثبتی است که در افزایش تقاضاها و درخواستهای مردمی تأثیرگذار است. گسترش خدمات و اینترنتی شدن خدمات این بیمارستان نیز بیش از همه حائز اهمیت است.
به رسم بازدیدهای سرزده و میدانی «صدای مردم» و طرح دغدغه مردم، با رضا وفایینژاد، مدیر مرکز آموزشی درمانی پژوهشی خاتم الانبیا (ص) گفتوگو میکنیم.
وفایینژاد در پاسخ به گلایهمندی شهروندان درباره اینکه چرا این مجموعه، بیمههای مختلف و تکمیلی را زیرپوشش قرار نمیدهد، میگوید: در حال حاضر بیمارستان خاتمالانبیا (ص) علاوه بر پذیرش بیمههای پایه مانند نیروهای مسلح و... طی قراردادهای منعقد شده از سوی دانشگاه علوم پزشکی مشهد با بیمههای دی، آتیهسازان حافظ، بانک ملی، سرمد، سینا، معلم، شرکت نفت، صداوسیما و آستان قدس طرف قرارداد است.
مدیر مرکز آموزشی درمانی پژوهشی خاتمالانبیا (ص) در مورد روند طولانی نوبتدهی نیز بیان میکند: این بیمارستان تنها مرکز دولتی تخصصی و فوق تخصصی چشم در شمال شرق کشور با تعرفه دولتی است، این موضوع باعث تقاضای بسیار زیاد مردم برای بهرهگرفتن از خدمات چشم پزشکی میشود و در نتیجه صف انتظار و اخذ نوبت درمانگاهها برای شهروندان طولانی میشود.
او در ادامه میافزاید: مرکز آموزشی درمانی پژوهشی خاتمالانبیا (ص) درصدد ایجاد راهکارهایی را برای رفع مسئله است. به گفته وفایینژاد، در دو سال اخیر با اضافه شدن پنج عضو هیئت علمی برای افزایش توان پاسخگویی اقدام شده است. همچنین دانشگاه علوم پزشکی مشهد مصمم به افزایش تعداد تخت مصوب و ایجاد فضای فیزیکی بیمارستانی تخصصی چشم برای ارتقای خدمترسانی به مردم و زائران است. اما تحقق این امر نیاز به اصلاح ساختاری ودریافت مجوزهاست.
آنطور که مدیر این مرکز میگوید، نوبتدهی اورژانس متفاوت است اورژانس شبانهروزی چشم با حضور استادان، فلوشیپهای فوق تخصصی و دستیاران چشمپزشکی، مراجعان را بدون نیاز به اخذ نوبت قبلی و تنها براساس استانداردهای تریاژ اورژانس بیمارستانی پاسخگویی میکند، تا بینایی هیچ شهروندی به خطر نیفتد.
او درمورد نحوه نوبتدهی کلینیکها نیز میگوید: نوبتدهی درمانگاههای تخصصی این مرکز به صورت روزانه برای روز بعد (جمعه تا سهشنبه) تلفنی از ساعت۸ صبح با شماره ۰۵۱۳۷۲۳۵۷۹۱ میسر است. همچنین نوبتگیری اینترنتی ساعت۱۰ صبح از طریق درگاه اینترنتی http://nobat.mums.ac.ir امکانپذیر است.
او در پاسخ به این پرسش شهروند که چرا در شیفت صبح، پزشک متخصص حضور ندارد و دانشجوها بیماران را ویزیت میکنند، بیان میکند: در شیفت صبح استادان عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی در کنار فلوشیپها و دستیاران حضور دارند.
شلوغی بیش از حد بخشهای اورژانس و کلینیکهای ویژه و ساماندهی آن، مطالبه دیگر مردم بود. مدیر مرکز آموزشی درمانی پژوهشی خاتم الانبیا (ص) در این زمینه نیز اینطور توضیح میدهد: برای ارائه خدمت مناسب به مراجعان تلاش شده از نرمافزارهای نوبتدهی، تابلوها و خطوط رنگی مسیریابی استفاده شود.
وفایینژاد درمورد مخاطرات احتمالی بعد از درمانهای چشمی برای بیمارانی که همراه ندارند اینطور ابراز میکند: بیماران مراجعهکننده به بیمارستان دچار مشکلات بینایی هستند و توصیه همیشگی ما به آنها این است که حتما با یک همراه مراجعه کنند تا مراحل مختلف درمان با سرعت و راحتی بیشتر برایشان پیش برود.
برای مراجعان با مشکلات چشمی که اغلب با همراه مراجعه میکنند ریختن قطرههای مختلف جزئی از فرایند اولیه است. قبل از ریختن قطره در چشم بیمار به همراهیان وی آموزش لازم برای عوارض قطرهها مانند تاری دید و ممانعت از رانندگی ارائه میشود. در برخی موارد مهم نیز مانند آنژیوگرافی چشم بدون حضور همراه امکان ارائه خدمت به دلیل حفظ ایمنی مقدور نیست.
مدیر مرکز آموزشی درمانی پژوهشی خاتم الانبیا (ص) درمورد مشکلات پارکینگ این مرکز نیز میگوید: همانگونه که ذکر شد از سال۱۳۸۲ ساختمان این مرکز ازسوی خیر در اختیار دانشگاه علوم پزشکی مشهد قرار گرفت و در این باره فضای فیزیکی پارکینگ برای کارکنان و مراجعان ندارد.
در این زمینه طی مکاتبه و جلسه با مسئولان شهری، مشکل نبود پارکینگ اطلاعرسانی شده است. با این حال مراجعان میتوانند از پارکینگهای مجاور بیمارستان نظیر پارکینگ الیت نبش قرنی۴۱ یا پارکینگ مجد واقع در چهارراه مجد استفاده کنند.